fbpx

Tvangsfjernelse af børn må og skal aldrig være et mål i sig selv. Derfor var det med stor bekymring, at jeg hørte nytårstalen fra statsministeren.

Jeg går ind for, at alle udsatte familier i Danmark skal tilbydes udvikling og beskyttelse, og der er ingen tvivl om, at hvis hele familien udvikler sig, så er der på sigt sparet ressourcer – både økonomisk og menneskeligt. Jeg tænker her på den uundgåelige smerte, det påfører både børn og forældre.

Det kan lade sig gøre ved døgnfamiliebehandling.

Jeg er tidligere forstander for Familiecenter Dyreby, hvor familier fik et langvarigt familiebehandlingsophold – oftest som alternativ til at anbringe barnet udenfor hjemmet.

Mange fik at vide af deres sagsbehandler, at valget stod mellem at tage imod døgnfamiliebehandling eller anbringelse af barnet.

Dette motiverede de fleste familier til at gå i gang med udvikling af omsorgsevne både for sig selv og deres børn. Dette skete samtidig med at børnene blev beskyttet og fik bearbejdet traumer i familieinstitutionens rammer.

Det er vigtigt at huske, at man ikke kan skære de usynlige bånd mellem forældre og børn over, de bliver ved med at eksistere på godt og ondt. Båndende kan dog styrkes gennem intensiv døgnbehandling til stor gavn og udvikling for børnene

At fjerne et barn fra dets forældre vil, uanset om det er nødvendigt eller ej, altid give varige mén. Mén, som man ved støtte og hjælp kan lære at leve med, men som også kan gøre, at barnet som voksen forbliver udsat. Vi ved bl.a. at adopterede børn oftere lider af depression og andre psykiske lidelser.

Tidlig adskillelse fra biologisk ophav giver næsten altid tilknytningstraumer og problematisk relationsdannelse. Mange lider af stress, angst, depression, afhængighed mm. Noget som vi i dag ikke har tilstrækkelig øje for.

Adskillelse fra biologiske forældre er derfor mere kompleks end som så. Der er store ubevidste lag i os alle, og derfor ved vi ikke altid selv, hvorfor vi benytter os af destruktive mønstre, og hvad der skal til for at ændre dem.

Vi ved også, at døgnfamiliebehandling kan styrke barnets evne til at rumme sig selv på godt og ondt. Barnet udvikler sig til at blive i stand til at adskille sig, så det kan komme ud af en eventuel usund symbiose med forældrene. Derved opnås en evne til at socialisere på en sundere og mere hensigtsmæssig måde, end når det placeres hos fremmede. Det har nemlig stor psykologisk betydning at være i egen “stamme”, og at egen “stamme” fungerer.

Familiecentret Dyreby fik behandlingen evalueret af psykologer udenfor familiecenterets regi. Resultatet var, at 75 % af børnene udviklede sig til at kunne fungere på normalt niveau.

Jeg tilbyder gerne interesserede at komme ud og fortælle mere om den unikke familiebehandling på Familiecenter Dyreby, som mange års erfaring og succes har vist os virker. 

-Rita Knudsen, eksamineret psykoterapeut MPF, coach og socialrådgiver